fbpx
Käännöskielet
Valikko

Liettuan juhlapäivät 2022

leedu pühad 2

Liettuan juhla- ja vapaapäivät vuonna 2022 ja sopivat liettuankieliset toivotukset jokaiseen juhlaan.

Liettuan juhlapäiviin ja juhlallisuuksiin kuuluvat nykyajan maalliset juhlapäivät, kuten valtiollisuuteen liittyvät juhlapäivät, useat kirkkopyhät ja kansankalenterin merkkipäivät.

Liettua on katolinen maa, mutta liettualaiset kunnioittavat myös kansansa esikristillisiä tapoja. Liettualaisten laskiaisen erottamaton osa on itsetehtyjen naamareiden ja naamiaispukujen käyttö. Sekä lapset että aikuiset pukeutuvat silloin mystisiksi olennoiksi. He vierailevat pukeutuneina naapureidensa ja tuttaviensa luona ja pyytävät raha- tai muuta onnea.

Liettualaista laskiaisruokaa ovat letut. Liettuan kansantavat ovat vaikuttaneet myös monien kristillisten juhlapäivien viettoon. Monet tärkeät kirkon juhlapyhät ovat sekoittuneet pakanallisiin uskomuksiin. Esimerkkinä tästä on pääsiäisen viettäminen – kun monissa muissa maissa pääsiäismunat tuo jänis, liettualaisille antaa herkkuja puolestaan pääsiäisisoäiti.

Liettuassa on enemmän juhliin liittyviä vapaapäiviä kuin Virossa tai Latviassa. Esimerkiksi jos juhlapäivä osuu viikonloppuun, uuden viikon ensimmäinen päivä on vapaapäivä. Jos itsenäisyyspäivä eli 11. maaliskuuta osuu lauantaille, liettualaisilla on vapaapäivä 13. maaliskuuta, joka on maanantai. Sama koskee myös yleisiä vapaapäiviä, jotka ovat aina sunnuntaisin. Aina sunnuntaisin olevasta juhlapäivästä, kuten äitienpäivästä, saa maanantaina vapaapäivän.

Seuraavassa vuoden 2022 juhlapäivien luettelossa Liettuan yleiset vapaapäivät on merkitty punaisella ja muut liettualaisille tärkeät juhlapäivät mustalla.

 

01.01.2022 – uusivuosi

Laimingų Naujųjų metų! tai

Hyvää uutta vuotta! (Hyvää uutta vuotta!)

 

13.01.2022 – vapauden puolustajien päivä

Vapauden puolustajien päivää vietetään Neuvostoliiton sotilaiden kanssa yhteenotoissa kuolleiden muistoksi. Yhteenotot tapahtuivat Vilnan TV-tornin luona 13. tammikuuta 1991, jolloin Neuvostoliiton armeija vastusti Liettuaa voimalla maan itsenäiseksi julistamisen jälkeen. Tapauksessa kuoli 14 ihmistä ja yli tuhat loukkaantui.

 

14.02.2022 – ystävänpäivä

Sveikinu su Valentino diena! (Hyvää ystävänpäivää!)

 

16.02.2022 – Liettuan tasavallan itsenäisyyspäivä

Liettuan valtio perustettiin 16. helmikuuta 1918. Tätä tapahtumaa juhlistaa Liettuan neuvoston (Lietuvos Taryba) hyväksymä julistus Liettuan valtion perustamisesta. Liettuan neuvosto oli liettualaisten poliitikkojen syyskuussa 1917 muodostama viranomainen.

Su Lietuvos valstybės atkūrimo diena! (Onnittelemme Liettuan tasavallan itsenäisyyden palauttamisen johdosta!) tai

Su vasario 16-ąja! (Hyvää helmikuun 16. päivää!)

 

08.03.2022 – naistenpäivä

Su moterų diena! (Hyvää naistenpäivää!)

 

11.03.2022 – Liettuan uudelleenitsenäistymispäivä

Liettuan parlamentti hyväksyi 11. maaliskuuta 1990 lain itsenäisyyden palauttamisesta. Liettua julistautui ensimmäisenä tasavallaksi Neuvostoliiton heikentyessä. Neuvostomiehitys oli siihen mennessä kestänyt puoli vuosisataa.

Su Lietuvos nepriklausomybės švente! (Hyvää itsenäisyyspäivää!) tai

Su kovo 11-ąja! (Hyvää maaliskuun 11. päivää!)

 

15.04.2022 – pitkäperjantai

 

17.04.2022–18.04.2022 – pääsiäinen

Sveiki sulaukę šv. Velykų! (Hyvää pääsiäistä!)

 

01.05.2022 – vapunpäivä

Kyseisenä päivänä ei välitetä erillisiä onnitteluja.

 

01.05.2022 – äitienpäivä

Liettualaiset viettävät äitienpäivää toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Su mamos diena! (Hyvää äitienpäivää!)

 

02.05.2022 – äitienpäivään liittyvä vapaapäivä

 

05.06.2022 – isänpäivä

Liettuassa isänpäivää vietetään kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Su tėvo diena! (Hyvää isänpäivää!)

 

24.06.2022 – juhannuspäivä

Su Joninėm! (Hyvää juhannusta!)

 

06.07.2022 – valtiopäivä eli kuningas Mindaugasin kruunauspäivä

1200-luvulla elänyt kuningas Mindaugas oli Liettuan ensimmäinen ja viimeinen kuningas. Ruhtinas Mindaugas ja hänen vaimonsa Morta kruunattiin paavin luvalla kuninkaaksi ja kuningattareksi vuonna 1253. Kyseisenä päivänä ei välitetä erillisiä onnitteluja.

 

15.08.2022 – neitsyt Marian kuolinpäivä tai Marian taivaaseenottaminen

Kyseisenä päivänä ei välitetä erillisiä onnitteluja.

 

01.11.2022 – pyhimystenpäivä

Kyseisenä päivänä ei välitetä erillisiä onnitteluja.

 

24.12.2022 – jouluaatto

 

25.12.2022 – joulupäivä

 

26.12.2022 – toinen joulupäivä

Linksmų šv. Kalėdų! (Hyvää joulua!)

 

31.12.2022 – uudenvuodenaatto

TRANSLY KÄÄNNÖSTOIMISTON BLOGI

Translyn blogia kirjoittavat omat kääntäjämme, sanaseppomme ja editoijamme. Me rakastamme sitä, mitä teemme.

MITÄ ASIAKKAAMME SANOVAT TRANSLYSTA

Hyvät käännökset voivat viedä yrityksesi uudelle tasolle. Me tiedämme miten.

Olimme järjestämässä valtavaa tapahtumaa, Tallinn Truck Show’ta, ja tilasimme Translylta lehdistötiedotteen kirjoittamisen, editoinnin ja jakelupalvelun sekä muutamia käännöksiä. Olimme todella tyytyväisiä Transly-käännöstoimiston ammattimaiseen asenteeseen, nopeuteen sekä saavutettuihin tuloksiin. Translyn erinomaisen työn ansiosta lehdistötiedotteemme julkaistiin käytännössä katsoen kaikissa viron- ja venäjänkielisissä mediaportaaleissa. 100-prosenttinen suositus!

Forest Steel

Tarvitsimme käännöstoimistoa verkkokauppamme kääntämiseen suomeksi ja pallottelimme monen toimijan välillä. Lopulta päädyimme Transly-käännöstoimistoon ja olemme olleet todella tyytyväisiä päätöksemme. Verkkokaupan käännösprojekti oli melko suuri, ja aina silloin tällöin löysimme lisää pätkiä, jotka olimme unohtaneet lähettää käännettäväksi. Siitä huolimatta ja Translyn tiimin joustavuuden takia tehtävä saatiin aina valmiiksi nopeasti, ja koko käännösprosessi sujui huomattavasti joutuisammin kuin olimme osanneet odottaa...

Punktid.ee

Lähetimme Transly-käännöstoimistolle käännöstarjouksen, sillä tarvitsimme laadukkaita ja kieliopillisesti tarkkoja käännöksiä kansainväliseen Erasmus-projektiimme. Pidimme välittömästi saamastamme nopeasta vastauksesta, ja tarjottu hinta tuntui sopivammalta kuin muut saamamme tarjoukset. Käännös tehtiin asianmukaisesti, ja kaikki toiveemme ja kommenttimme otettiin huomioon. Lisäksi tekstin alkuperäinen asettelu oli säilytetty, ja meiltä ei veloitettu...

Käännöstoimiston asiakaspalaute: Tallinna Tehnikaülikool
ttu.ee

OTA YHTEYTTÄ, HALUAISIMME KUULLA SINUSTA

Älä unohda lisätä sähköpostiosoitettasi ja tiedostojasi, ja muista lähettää viestisi. Me odotamme.